Как да се грижим за косата си?

 във Лайфстайл

Независимо дали сте от „класическия“ тип или предпочитате модерните прически, ежедневната и редовна грижа за косата е необходима, за да придадете добър вид на мъжката прическа. Добре поддържаната мъжка коса не е привилегия само на популярните личности. Както колата, така и косата ви има нужда от поддръжка, за да запази здравината, еластичността и блясъка си. Предлагаме ви няколко лесни съвета за ежедневна грижа.

ИЗБОР НА ШАМПОАН. Мъжете често неглижират избора на шампоан. В повечето случаи те оставят някой друг да избере продукта вместо тях (съпруга, приятелка, майка и др.), защото не го смятат за съществен или вярват, че не са в състояние да направят правилен избор. Вземете си шампоан с приятен успокояващ аромат. Ако пък имате някакъв проблем, като например пърхот или косопад, изберете продукт, който се справя с този проблем (подходящи продукти за пърхот.

ИЗМИВАНЕ. Няма по-приятно усещане от горещия душ след тежък ден, но горещата вода влияе изключително зле на косата ви. Тя отмива твърде много от мастния секрет от косата и скалпа и ги прави прекалено сухи, затова използвайте вода, която е с температура малко по-висока от телесната, така че да ви е приятно и в същото време да предпазите косата. Втривайте шампоана, като нежно масажирате кожата на главата с върха на пръстите си (не с нокти).

ПОДСУШАВАНЕ. Мъжете нанасят най-сериозни вреди на косата си при подсушаване с хавлия. Когато косата е мокра, тя е много уязвима. При силното втриване с хавлия някои от космите се оплитат във влакната на хавлията и се късат, а горният защитен слой на косъма се уврежда от накъсването. Това придава на косата изтощен вид. За да предпазите косата си, първо оттърсете излишната вода, след което внимателно попийте с хавлия останалата влага по посока на растежа, а не обратно и без да триете агресивно. Подсушаването по този начин отнема малко повече време, но само след няколко подстригвания ще забележите, че косата ви вече изглежда по-добре. Сушенето със сешоар също може да увреди косата. Прекалено дългото сушене, особено ако е с много горещ въздух, може да пресуши косата и кожата на главата.

ОФОРМЯНЕ И СТИЛИЗИРАНЕ. Изберете си удобна прическа, която можете лесно да поддържате в ежедневието си за по-малко от пет минути. Не разресвайте мократа си коса с четка. Когато косата е мокра, разресвайте с едър гребен.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО СИ. Състоянието на косата често е отражение на цялостното здравословно състояние на организма. Затова – хранете се правилно, спортувайте, пийте много вода, наспивайте се добре и се опитайте да сведете стреса в живота си до минимум. Това ще ви осигури здрава коса и кожа на главата. Доброто здравословно състояние и начин на живот могат също да ускорят растежа на косата.

ПОДДЪРЖАЙТЕ КОЖАТА НА ГЛАВАТА. Косата ви започва от скалпа. Там се намират корените, откъдето косата „се храни“. Затова не можете да имате здрава и добре изглеждаща коса, ако имате проблем със скалпа. Не пренебрегвайте кожата на главата и при всяко усещане за дискомфорт вземайте необходимите мерки.

Косата е същестен елемент от външния ни вид, затова поддържането й в добро състояние може да ни направи по-привлекателни и да подобри самочувствието ни.

Препоръчани Новини
Коментари
 • иван

  За пархута аз ползвам Head & Shoulders Old Spice. Наскоро го пуснаха мисля , харесва ми миризмата и цената е добра. Колкото до статията – полезни съвети. Слагам в букмарк на браузъра……

 • Vladlen Balabanov

  Прическата как се казва (на Брат пит) и можете ли да направяте същата??

  • Bradao Barbershop

   Казва се Slicked Back Undercut (или Pompadour). Разбира се, че можем! Ще се радваме много да ни посетите. Заповядайте в Бръснарницата! ул. Стефан Богороиди 5, Варна. Поздрави, Брадао.

Остави коментар