Кюрдите във Кюрдистан масово се бръснат, за да не изглеждат като джихадисти

 във Лайфстайл

Мъжете масово се бръснат в Кюрдистан.

Търсенето на бръснарските услуги в Югоизточна Турция нарасна много в последните дни. Масово мъжете бръснат брадите и мустаците си, за да не приличат на „джихадисти“.

Какво значи „джихадистка“ брада?

Традицията на ислямската брада без мустаци води началото си от времето на Мохамед, когато в Арабия не са познавали масата, стола и приборите за хранене. Те дори не ги познават и до днес, предпочитат да ядат с ръце „като Пророка Мохамед“, седнали на пода.

Пророкът с неудобство наблюдавал как неговите съратници надигат купи с овнешки курбан и лойта тече от мазните им мустаци по брадите и по-надолу. А в Арабия е доста безводно, така че после не са могли и да се измият.

„Подстригвайте мустаците, а оставете брадата да расте“, казал Мохамед. Като всички негови изявления, и това станало повеля за правоверните. В последните години салафитите и уахабитите (обявили се за „първомюсюлмани“) издигнаха това правило в закон. Мустаците трябва да бъдат съвсем ниско остригани, а най-добре напълно избръснати.

По това можете да ги познаете от пръв поглед – без мустаци, но с бради и с широки панталони, свършващи над кокалчетата. Има ги навсякъде – от Пазарджик през Скопие и Тетово до Марсилия и Лондон.

Арабин със брада

Източник: www.vestnikataka.bg
Снимка #1: www.independent.co.uk
Снимка #2: www.thesun.co.uk

Препоръчани Новини

Остави коментар