Свикване с новата брада

 във Лайфстайл

ИГНОРИРАЙ СЪРБЕЖА

Всички, които си пускат брада, минават през период, в който брадата ги сърби. Това е нормална реакция, защото кожата ти трябва да свикне да не бъде стъргана всеки ден, а напротив – да бъде защитена от избиващата от фоликулите ти мъжественост. Този период отминава относително бързо, а и маслото за брада значително облекчава сърбежа, защото хидратира кожата на лицето и омекотява самия косъм.

ОФОРМЯНЕ НА БРАДАТА

След като вече е попораснала и си видял особеностите на брадата си, вече е време да започнеш да я оформяш. Можеш да се довериш на бръснар, или сам да се нагърбиш със задачата. Ако си достатъчно смел да се заемеш сам, имаш избор – да ползваш тример за брада или ножица и гребен. И в двата случая можеш да постигнеш желания резултат и е въпрос на лично предпочитание. Винаги обаче трябва да спазваш следните правила при оформянето на брадата:

• Никога не подстригвай мокра брада. Когато се намокри, косъмът се издължава и не стои на същото място, както ако е сух. В резултат на което, ако се подстрижеш на мокро, никога няма да изглеждаш по същия начин, след като брадата ти изсъхне.

• Никога не подстригвай брадата си, ако си уморен, чувстваш се недобре емоционално или току що ти е хрумнала някаква идея за радикално различна визия. Изчакай най-малко до другия ден, когато си отпочинал и спокоен. Въпреки че няма непоправими неща, едно прибързано действие може да върне назад развитието на брадата ти с месеци.

• Среши се внимателно преди да се подстрижеш. Това не само ще разплете оплетените косми, но и ще ти позволи да оформиш и подредиш брадата си, което осигурява, че всеки път, като я срешеш тя ще заема тази форма.

• Когато подкъсяваш брадата си – среши я, или мини с тримера в няколко посоки. По този начин ще можеш да обереш всички досадни косъмчета, които иначе ще стърчат.

• Дори и да искаш да пуснеш много дълга брада, е добра идея да я подкъсяваш мъничко поне веднъж на месец-два, за да обереш нацъфтелите краища и да изравниш отделните косми. За съжаление, не всички косми растат равномерно, така че постепенно брадатата ти ще губи форма.

Препоръчани Новини

Остави коментар