Модата в носенето на брада и мустаци

 във Лайфстайл

Младите, а и не само младите мъже в наши дни все по-ясно усещат конкуренцията с останалите представители на силния пол и натискът, който това състояние на нещата им оказва, ги кара да търсят нови начини, за да са по-привлекателни за дамите. Едно от “оръжията”, които използват е пускането на брада и мустаци, което трябва да им предаде по-мъжествен и дори леко агресивен вид – все качества, които се смятат за привлекателни за жените.

Fashion man with beard and jeans

Днес мъжете се конкурират не само със стотиците си съперници в обкръжението им в реалния свят, но и с милионите потенциални конкуренти в интернет пространството. “Когато човек живее в неголяма група, където всички се познават, защото неизбежно им се налага да контактуват, няма необходимост от това да се различава. С други думи, в такива условия не му се налага да прибягва до “украшения”, за да демонстрира конкурентноспособността си. В големите групи обаче индивидите са заобиколени от непознати хора и се налага по-ефективно да демонстрират силата и преимуществата си. В тази ситуация на помощ им идват най-разнообразни “украшения”. Сред тях са както естествените за тялото “украшения”, така и всевъзможните накити и предмети, демонстриращи определен социален статут”.

Man with beard and a pipe smoking

Брадата и мустаците и преди са били популярни сред мъжете. Например, в периода между 1842 до 1971 година сред британците се забелязва ясната тенденция бради и мустаци да са на мода в периоди, когато има “недостиг” от жени във възрастта, подходяща за създаване на семейство.

Препоръчани Новини

Остави коментар